Over De Moestuinmeester

Wie is Daryo Verouden?

Wie is Daryo?

Mijn naam is Daryo Verouden en ik ben De Moestuinmeester. Ik ben pedagoog met een groen hart. Het is mijn missie om kinderen in Utrecht in contact te brengen met tuinieren en daardoor het eten van groente en fruit voor hen makkelijker én leuker te maken. Tuinieren geeft kinderen ontspanning en zorgt voor verbinding met alles wat leeft Als Moestuinmeester draag ik zo bij aan een generatie die meer liefde en zorg heeft voor de natuur.

Ik woon sinds enkele jaren met mijn vriendin in Utrecht. Ik heb met haar een eigen tuintje op de Koningshof waar we met veel plezier groenten en fruit telen. Tuinieren werkt voor mij mediatief. Ik hoor de vogels om mij heen en ik kan inzoomen op het bodemleven. Naast tuinieren speel ik cello. Om fit te blijven sport ik twee keer per week met een clubje in het bos en beoefen ik de Braziliaanse vechtsport capoeira.

De MoestuinMeester - Over Daryo
De MoestuinMeester - Opleiding

Opleiding

In 2019 heb ik een masteropleiding pedagogiek vanuit een ecologisch perspectief afgerond op de Hogeschool Utrecht (HU), te Amersfoort. In 2021 heb ik de opleiding tot moestuincoach van Velt/IVN gevolgd. Ik heb interesse om meer te leren over voedselbossen en bezoek dan ook regelmatig plekken waar ik kan helpen bomen planten en kan leren over het aanleggen van een voedselbos. De kennis die ik hierover opdoe, pas ik zoveel mogelijk toe in het bewerken en ontwerpen van een moestuin.

Ervaring met moestuinieren en werken met kinderen

Als ondernemer geef ik nu een aantal jaar moestuinlessen aan kinderen van basisscholen in Utrecht. Ik ben moestuincoach van IVN en Jong Leren Eten en sta ook op hun website.

Naast het moestuinieren met kinderen begeleid ik de Avonturenclub vanuit de Brede School Overvecht. Dit zijn naschoolse lessen waarbij kinderen samen met mij op pad gaan in het park en bos rondom hun school. Zij leren onder mijn begeleiding vuur maken, hutten bouwen en pijl en boog maken. Het doel is om de (stadse) natuur te ontdekken.

Ook werk ik met veel plezier als pedagogisch medewerker voor buitenschoolse opvang Vrijland in Amersfoort. Ik haal kinderen op school op in een bakfiets en fiets dan met ze naar het bos. Daarnaast werk ik twee dagdelen als tuincoördinator met volwassen op twee tuinpercelen van de Voedseltuin in Overvecht.

De MoestuinMeester - Ervaring

Mijn manier van werken

De MoestuinMeester - Maatschappelijke bijdrage

Maatschappelijke bijdrage

ik vind het belangrijk om een maatschappelijke bijdrage te leveren en om te kijken naar het grote plaatje. Wat voeg ik als Moestuinmeester toe?

De MoestuinMeester - Verhalende werkwijze

Verhalende werkwijze

ik gebruik een verhalende werkwijze die kinderen aanzet tot interesse in hoe fruit en groenten groeien

De MoestuinMeester - Natuurgericht

Natuurgericht

Ik stuur bewust aan op interactie tussen kind en natuur. Ik betrek kinderen bij natuurontwikkeling en zorg voor natuur als socialisatiemiddel. Kinderen zijn de basis van natuurbehoud.